Przeszedłem grę na 90 parę % i ta opinia pozostanie już niezmienna chyba że wprowadzą dobre dlc. Grałem na X1
- POLICJA sekwencje są emocjonujące trzymają w napięciu policja nie jest irytująca jak w Rivalsie ani też nie napiła się herbatek na uspokojenie jak w 2015. Jest za to 1 ogromny mankament LINIOWOŚĆ wszystkie pościgi wyglądają tak ucieknij do wyznaczonego punktu a kilometr przed nim policja zwolni jakby miała awarię jak pewne BMW. Oraz to że pościgi są na czas przez co nigdy nie zostałem złapany tak jak w starych częściach czyli przez przyskrzynienie a tylko przez upływ czasu a najgorsze jest to że takie "złapania" są liczone w statystykach.
- TUNING MECHANICZNY Ta gra chyba poch...żyła z Fifą odnośnie tych kretyńskich kart nie dość zę gra opiera się na RNG czy innej losowości to jeszcze nie udostępnili tuningu takiego jak w poprzedniczce, a tylko go (czytać sarkastycznie) "uprościli". w grze miałem zazwyczaj po 800 tys na stanie jednak nic nie byłem w stanie za to kupić gdyż ciągle w warsztacie było jakieś barachło które obniżało mi statystyki tak obniżało a ponoć był update [...] nie update zwiększyła się tylko ilość kasy za którą i tak nic nie mogę kupić bo nic nie wylatuje tylko dzięki zwiększeniu Repu za wyścigi i tych punktach byłem w stanie zdobyć części na których mi zależało.
- MODEL JAZDY O ile lubię wymagający model jazdy to tutaj go nie ma, może jest przyjemność z jazdy też nie. a przez co? przez to że zubożyli możliwości dostosowania sterowania do 3 pasków. A w poprzedniczce było ich ile 15? 20?(tu może lekka przesada nie pamiętam dokładnie) jedyne co w tym aspekcie jest na + to dostosowanie sterowania autem w trakcie jazdy chociaż i to skopali gdyż wolałbym aby to była możliwość dostosowania tego podczas wyścigów(mówię tu o terenowych jednak i tego zabrakło.
- OSZUSTWA BOTÓW o ile w wyścigach po asfalci tego nie doświadczyłem to na terenie miałem takie sytuacje gdy powtarzam po 5 razy wyścig poprawiłem czas o 15 sekund a przeciwnicy w magiczny cposób o 20 sekund i tak w koło macieju aż do czasu osiągnięcia przewagi +50 punktów a wcześniej jechałem z +30 pkt a najlepsze jest to że przeciwnicy osiągnęli znacznie gorszy czas.
- GRAFIKA wygląda zbyt sterylnie i "udało się" osiągnąć poziom gorszy od 2015 o Rivalsie nie wspominając.
- INNE WADY wymienię je tylko i nie będę o nich tworzył elaboratów Brak możliwości wyłączenia wibracji na padzie do obejścia przez ustawienia konsoli. Małe zróżnicowanie zawodów już w 2015 było prawie idealnie.
Przejdźmy do rzeczy lepszych które były prawie dobre
DUBBING wszystko pięknie poza Opiekunką która jest jak to określił Inv Uwodzicielska(chociaż nadal uważam że to dalej nie jest to)
MAPA Za dużo pustyń(chociaż możliwe że taki wrażenie mam po ograniu AC Origins). Bądź co bądź za małe miasto, jeszcze inną rzeczą jest ogół mapy jest ona pusta poza paroma miejscami nie licząc Silver Rock oraz zbyt sterylna tyczy się całej mapy.
GOTTA CATCH 'EM ALL o ile bilbordy są dobre to jednak żetony są czasem tak poustawiane że trzeba mieć syndrom lizania ścian(który mam) a aktywności poboczne są fajne o ile nie masz zamiaru ich maksować czasami 3 gwiazdki są tak upierdliwą rzeczą że już 100% w Assasynach czy w MW 2012 były sprawą przyjemniejszą
Teraz rzeczy które są zdecydowanie na +
+ EASTER EGGI PB ma najwięcej nawiązań do poprzednich części ze wszystkich nowszych NFS-ów w tym najlepsze są teksty z gonitwy Czarna Lista pokonana królowie Pokonani the run przejechany... szczerze brakowało mi tylko nawiązań do UC
+ FABUŁA Wątek z pokonaniem Liny jest naprawdę mocno przemyślany i eskaluje w dobrym tempie. Szczerze zdecydowanie najlepsza fabuła jeśli chodzi o NFS-y ostatnich lat trzyma w napięciu jest porywająca jednak zalatuje sztampą
+ POSTACIE wszystko dobrze Gdyby nie to że TY jest płaski jak deska z edków(ktoś coś?)
+ WRAKI nareszcie w grze da się stuningować auto nie będące z segmentu g do poziomu mogącego równać się z takimi supersamochodami tak wiem nierealistyczne jednak jest to oczko w stronę części U1-C
+ MISJE HEIST urozmaicenie które wielu przeszkadzały z powodu ich michel bayowatości jednak ja uważam je za dobre urozmaicenie.
OCENA KOŃCOWA 6,5/10