Miałem tu nic nie pisać z wiadomych przyczyn, ale zobaczyłem posta/y o tym, że gry powinno się kupować oryginalne oddając szacunek twórcom, a muzyka powinna być ogólnie dostępna. Mylisz się, nawet nie wiesz ile trudu i pracy trzeba włożyć w muzykę, którą wykonują wokalista + dj, lub w innych konfiguracjach, ja podaje na przykładzie Rapu. Nad grami pracuje wuchta osób, każdy robi co innego, więc nie zgadzam się tym co napisałeś. Skazo, muzycy mają dużo fanów i na pewno ktoś kupi płytę ? Nich każdy ''fan'' pomyśli jak Ty, to zapewne tak będzie.
Tyle ode mnie, bez odbioru - Peace!
Było o grach, było o muzyce, to teraz o filmach. Ogólnie jestem przeciwny kupowaniu filmów na DVD, czy innych nośnikach. Film taki kosztuje tyle co wyjście do kina 4 czy 5 osób, fakt, są dodatki, ale sorry, kto z was lubi oglądać ciągle to samo? Mam kilka filmów nawet na kasetach VHS i te filmy oglądałem tylko raz, zaraz po kupieniu, potem się do nich nie wracało. Oczywiście są perełki jak Indiana Jones, które ogląda się z chęcią co jakiś czas, ale ile można. Na filmy powinno się chodzić do kina - choćby nie wiem co nie odtworzy się takich warunków w domu - kino należy do gałęzi kultury, podobnie jak koncerty lub oglądać przez VOD - za cenę filmu na DVD mamy oglądania na cały dzień. Ostatecznie zostaje nam poczekać, aż prawa do odtworzenia filmu wykupi któraś z telewizji.
Podsumowując: W branży dóbr elektronicznych pozostało jeszcze trochę do dopracowania (chodzi mi głównie o gry i programy), muzyka i filmy w miarę sobie radzą dzięki iTunes i VOD, gdzie możemy dostać konkretnie to co chcemy za niewielkie pieniądze.
Jeśli chodzi o gry no to tak fajnie jest kupić sobie powiedzmy TDU 2 lub Shift 2 Unleashed lecz gry są za drogie by co chwile kupować nową np. Hot Pursuit moim zdaniem fajna gierka którą przeszedłem dopiero coś koło lutego nie zdążyłem przestać w niego grać a już była premiera Shifta 2 o chodzi mi o to że kupujesz HP a jeśli masz w domu tylko oryginałki bo uważasz że pobieranie to złodziejstwo a ktoś już robi następną grę NFS no to sorry ale to trzeba by mieć naprawdę gruby portfel. Kupiłem grę Dragon Age Początek i nie pobierałem demo z neta bo wiedziałem że to będzie gra moich oczekiwań. Moje zdanie jest takie że lepiej mieć pirata na próbę a jeśli gra będzie dobra to wtedy kupić oryginał, ponieważ gry są w tej chwili dla kogoś z gruuuuubym portfelem
Jak uważasz że są za drogie czekasz aż stanieją... Nie wiem więc w czym problem.
Poczytajcie sobie...
link
Z NFSzone od września 27 2010 14:45:24