Witam. Od wczoraj gram w Need For Speed na PC i mam pewien problem. Chodzi o znikające tekstury. Gdy biorę udział w wyścigu, w niektórych miejscach znikają tekstury, bądź się nie wczytują i albo wygląda jakbym był w powietrzu (dalej jadę) albo wpadam do jakiejś dziury, pojawia się czarny ekran z ikonką ładowania na kilkadziesiąt sekund, po czym znów się pojawiam w grze, a wyścig jest anulowany. Jest to o tyle frustrujące, że przydarza się dość często. Dodatkowo wszystko chodzi na najniższych detalach. Podkreślę, że w NFS Rivals miałem jakiś czas temu podobny problem. Moja specyfikacja:
Intel Core i5 4590
Palit GeForce GTX 750Ti 2GB
Ram 4GB
Dysk 1TB
Dzisiaj pobrałem najnowsze sterowniki do karty i niestety problem dalej występuje. Karta się nie grzeje, podczas gry ma max. 65-70 stopni.
Jeśli ktoś z Was wie, dlaczego tak się dzieje, albo ma jakieś porady to proszę o odpowiedź ;)
Za mało RAM, a właśnie RAM odpowiada za wczytywanie terenu itd.
Dzięki za odpowiedź ;) Tak właśnie myślałem. Da się jakoś przyspieszyć taktowanie, czy pozostaje ostateczność - zakup nowej pamięci?
Tu bardziej chodzi o pojemność pamięci a nie o jej taktowanie. Do gry potrzeba zdaje się minimum 6GB, a jeżeli masz jedną kość 4GB i wolny slot to możesz dokupić jeszcze raz 4GB i RAM będzie ci działał dwukanałowo.
Nie ma różnicy, że jedna kość będzie szybsza, a druga wolniejsza? Czy muszą być dwie o tej samej prędkości?
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ;)
To jest wersja beta (Patrząc co się dzieje). Posiadam 8 GB RAM'u i mam dokładnie to samo, poczekaj na jakieś aktualizacje i może to naprawią. :)
A czy podczas tego zanikania tekstur jest zauważalna bardziej wzmożona praca HDD?
Możliwe też, że dysk nie wyrabia. Miałem podobny problem z dyskiem przy graniu w MW2012 i Rivals. Wymiana kabla SATA oraz przełożenie slotów pomogło, ale tak jak wyżej, RAM też odpowiada za wczytywanie tekstur i mapy, więc stawiam na pamięć.
Dysk chodzi normalnie, nie słychać żeby nie wyrabiał.
Czyli nie jestem sam z tym problemem :) Poczekam do jakiejś aktualizacji, jak będzie to samo to kupię RAM , bo i tak już od jakiegoś czasu się do tego przymierzam ;)
Co do konieczności podobieństwa obu kości RAM - jeżeli jedna będzie mocniejsza, to zmniejszy częstotliwość do tej słabszej :) ale i tak lepiej kupić tą samą bo po co przepłacać ;)
Czasami jest tak, że brakuje RAMu i wtedy system zrzuca część zawartości do SWAP. Dysk może nie wyrabiać jednocześnie czytając pliki gry i zwalniając część RAMu.
Właśnie wyszła aktualizacja sterowników karty graficznej Nvidia GeForce, zobaczymy czy coś się zmieni.
Na fb ktoś pisał, że miał ten sam problem i pomogła defragmentacja dysku. Jutro spróbuję, może i mi pomoże.
Nie zmieni. Instalowałem po południu i nic :/
Jaką masz wersję sterowników?
Ja osobiście mam nfs'a na dysku SSD i nie mam takich problemów. Jedyny problem jaki zauważam to taki, że w niektórych miejscach na mapie spadają fps'y. Np. w górach zawsze mam ponad 60 fps, a na tej dolnej części mapy mam spadki do 50 fps.