Chłopaki mam problem może wy coś poradzicie. Niedawno kupiłem auto z komisu, Seat Cordoba 97. Problem polega na tym, że koleś zapewne zamówił sobie mycie premium, bo fura wypicowana na glanc, nawet silnik. I teraz dzięki temu myciu mam problemy z zamkiem. Kluczyk to pół biedy, podgrzeję zapalniczką i po jakimś czasie przekręcę. Cypek unosi się do góry i tu zaczynają się problemy: ciągnę za klamkę a tam nic. Z drugiej strony to samo. Zamek zamarznięty na amen.W ogóle jakby nie łapało. W sytuacji kryzysowej polałem miejsce zamka na drzwiach ciepłą wodą i drzwi po chwili się otworzyły. Pojechałem po starszą do sklepu zostawiłem furę na 5 min i problem ten sam, nie mogłem otworzyć drzwi. Po 1,5h walki poddałem się poszedłem do kogoś po ciepłą wodę i otworzyłem. Chodzi o to, że cały mechanizm w środku zamarza. Kumpel ma blaszaka ale nie ocieplanego. Myślicie żeby rozebrać w nim drzwi i wszystko ładnie nasmarować ? Czy to jeszcze gorzej będzie, skoro garaż nie ocieplany ? Potrzebuję auta do pracy i nie mam czasu żeby 1,5h walczyć z zamkiem. Mało tego jak otworzę drzwi (dosłownie otworzę) to potem nie mogę ich zamknąć, że tak powiem haczyk od zamka nie łapie, a gdy sam go opuszczę na dół to potem znowu jak ciągnę za klamkę nie chce się podnieść i znowu tylko ciepła woda mi zostaje. Bym musiał to rozebrać, ale nie wiem czy w zimę warto drzwi rozbierać czy nic się nie stanie. Teraz się poddałem, na razie nigdzie nim nie jadę, ale jak mówię potrzebuję auta do pracy.
też próbowałem ;p ale niestety tam gdzie jest zamarznięte nie dochodzi, bo jak mówiłem to mechanizm w środku drzwi zamarzł
Odmrażacz do szyb? :P Nadaje się do wszystkiego. Jedynie okropnie śmierdzi, ale to mały minus.
wiem korzystałem z tego ale on jest raczej do kluczyka a nie do mechanizmu w drzwiach
Ja miałem podobnie. Zamarzał bo był zamoczony po prostu. Postaw go w ogrzewanym garażu na dzień może dwa. Mi pomogło teraz nie zamarza. Czasem uszczelki trzymają ale od tego mam odmrażacz. Taki odmrażacz dużo daje. 2-3 minuty odczekasz i puszcza mróz.
No cóż. Uroki zimy. U mnie strzeliła linka od przednich prawych drzwi bo zamek zamarzł a ja chciałem na szybkiego otworzyć.
Proponuje Ci rozebrać każde drzwi i ocieplić je wełną mineralną. Prowizorka ale da dużo. Tylko upchaj tak, żeby mechanizmów nie poblokowało. Jak bd miał ciepło to nie zamarznie :)
Nic innego do głowy mi nie przychodzi...