Witam serdecznie... No i stało się. Miało być ORANGE FREE, ale zamiast tego jest MODEM/ROUTER z Neostrady o nazwie LiveBox w wersji 2.0 - aktualnie najnowszej. Co tu dużo mówić... rodzice stwierdzili, że na razie Orange sobie darują - zakupią je przed wyjazdem na wakacje, a jak na razie kupią router wifi gdyż jest to bardziej opłacalne. Wyszło, że za dzierżawę livebox'a w neostradzie płaci się tylko 10zł miesięcznie, a te 10 zł jest doliczane do rachunku za internet : ) Stwierdziłem, że co mi szkodzi... wezmę, a jak mi się nie spodoba to po miesiącu bez żadnych problemów zrezygnuję i zakupię zwykły router. No, ale do rzeczy. Pojawił się mianowicie problem polegający na tym, że wcześniej miałem internet działający na starym modemie o nazwie: Speed Touch - i łączyłem się z netem po przez taki jakby program "SpeedTouch Dial-up" gdzie naciskałem "Connect" i stało się! Komputer był połączony z internetem. Teraz pojawiły się schody ponieważ LiveBox robić będzie za jakby rozdzielnię multimedialną... ma na celu rozdzielać internet na mój komputer i na laptopa, ale pytanie jak to zrobić? Wszystko jest git, postępuję według instrukcji, LiveBox działa, diody pokazują tak jak powinny... Od modemu pociągnąłem kabelek o nazwie: Ethernet - który podpiąłem do kompa, a po chwili wyskoczyło "Połączenie lokalne - połączono", a w dymku informującym ciekawość dotycząca prędkości: 100mb/s - jednym słowem wow! No, ale dobra... niby internet jest, ale go nie ma. Wiem, że jest coś nie tak bo po pierwsze wskazuje na to prędkość gdzie powinno pisać 1,3mb/s (takowy posiadam). No, a drugą rzeczą jest to, że niby internet jest, pisze, że połączono, a tak naprawdę go nie ma. I tu moje pierwsze pytanie: Jak miałbym to skonfigurować? Może ktoś posiada ten modem i wie, hmmm? No i od razu zaznaczę, że mam system XP.
No i drugim moim pytaniem i dolegliwością jest mianowicie wifi. Mimo że nie ma internetu w komputerze to powinien być on już w laptopie bo WI-FI działa, ale problem jest w tym, że laptop tego nie widzi o.O Dziś zacząłem się zastanawiać czy jest możliwość tego, że mój lap. ma coś uszkodzonego względem wifi czy to może coś tez trzeba skonfigurować?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu : )
// Milex1977
Poprawiona nazwa tematu
Nie każde ścienne dzieło jest wandalizmem... To jest moje życie, możesz mnie zamknąć, ale ja nigdy nie przestanę... bo oddany jestem tej sztuce...