Ja też czekam na następcę SC4. SC4 jest u mnie na HDD do dziś (z małymi przerwami).
Grafika ma powalać (są już pierwsze screeny, na szczęści nie ma cukierkowatej grafiki jak w Społeczeństwach czy Cities XXL) i w końcu ma być nieograniczoność w budowie dróg - chyba największa bolączka SC4, aczkolwiek są wyśmienite mody, które potrafią zmienić miasta nie do poznania: łuki, ronda, dwupasmowe drogi, dziesiątki różnych nawierzchni, tramwaje... masa, masa i jeszcze raz masa świetnego towaru.
Mam nadzieję na tryb samochodowy i misje jak w Godzinach szczytu :)
Już nie mogę się doczekać :)
Edit:
Wymagania gry nie są zbyt wygórowane
Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual-Core 4000+ / Intel Core 2 Duo 2.0GHz;
Pamięć RAM: 2 GB;
Karta grafiki: ATI Radeon HD 2x00 / Nvidia GeForce 7800/ Intel Series 4 z 256 MB pamięci;
System operacyjny: Windows XP / Vista / 7.
Pamiętajmy jednak, że SimCity 4 też miało małe wymagania, a duże miasta potrafią przyciąć nawet najnowsze komputery.
Nie będę ukrywał, że jestem fanem gier ekonomicznych/city builder whatever. Gdy dowiedziałem się, że powstanie nowe SimCity, ucieszyłem się niezmiernie. Mam tylko nadzieję, że mechanika gry nie ulegnie jakiejś kolosalnej zmianie.
.
Również jestem wielkim fanem city-builderów. Ja się cieszę że to na Win XP ruszy/obsługa DX9. Tylko proszę żeby nie była uproszczona ta część, po prostu była tak dobra jak poprzedniczki (nie licząc piątej części, którą zostawiam bez komentarza)
Oglądając czy czytając wywiady z twórcami widać wyraźnie, że w ogóle nie przyznają się do SimCity Społeczności - czyli są świadomi że to był niewypał i myślę, ze starali się wyciągnąć jak najwięcej wniosków z poprzedniej części.
W nowym SC podoba mi się rozbudowa budynków (komisariatów, elektrowni). Jedyne, czego nie widzę to zmian pór roku; to by wprowadziło wydatki związane z odśnieżaniem miasta, ale także duże zyski w górach, gdzie można by było zakładać ośrodki narciarskie. Ale może dodadzą w dodatku. Zastanawia mnie też czy pojawią się misje jak w Godzinach Szczytu, bo są super.
A jak myślisz, dlaczego nie ma pór roku? :-) Bo będzie dodatek. To przecież EA, muszą być dodatki.
Nie że EA, tylko pomysł wszystkich wydawców na koszenie kasy na okrojeniu gry i sprzedaniu zawartości uzupełniającej do pełnej wersji. Ale Sim City wątpie żeby padło ofiarą wydaniu dla niej wielu DLC, ta marka to zbyt wielka legenda by tak z nią postąpić. Kurde jakby wydawcy nie mogli wrócić do dawnego systemu, robią grę, małe dodatki dodają w patch'ach, a rok później wypuszczają pełnoprawny dodatek który wnosi ogrom. Dla twórców to pikuś przecież, a wydawcy zarobiliby znacznie więcej.
Tu nie chodzi o zwykłe DLC. Będą raczej dodatki w stylu Simsów 3. Np. SimCity Cztery Pory Roku itp.
No niestety, jak wyjdzie ostatnie DLC do SimCity, to się okaże, że pół gry dodali.
Slight - Tak jak Kalypso zrobiło z Tropico 3 i 4. :)
.