No po premierze już trochę, no ale pogadać zawsze można. Ja dopiero dzisiaj pierwszy raz zagrałem, no i przyznać muszę, ze chyba najlepszy nfs od czasów U2 ; ) Fajnie wjeżdża się w zakręty, ale te auto samo jedzie, bo np. jakbym wszedł zakręt i puścił wszystkie klawisze to skręca i dopiero na prostej spowalnia :d, ale to taki szczegół. Grafika fajna i wszystko ok, lecz soundtrack mógłby być lepszy, no ale zawsze mozna swojej muzy słuchać. Gra mi się podoba i na razie nie mam się do czego przyczepić, a Wy ;p ?
PS. Wiecie może jak się grę zapisuję, bo nie mogę coś znaleźć, a jak gram następnym razem to wszystko jest automatycznie zapisane, ale muszę od nowa sterowanie zmieniać, co troche wkurza .. ; //
No efekty fajne, ale trochę wkurza to, ze jak w coś walne to 5 sek. w spowolnieniu pokazują, powinna być opcja ominięcia tego.
gra jest moim zdaniem w sumie nieźle zrobiona. Ma mnóstwo drobnych nawiązań do starszych części, i miłych detali, które powodują, że podoba mi się ta gra, ale też mnóstwo drobnych irytujących wad.
Zacznę od zalet.
-Grafika to chyba największa zaleta tej gry. Jest naprawdę piękna, pozbawiona jakichkolwiek błędów z poprzednich części, takich jak np. nieruchomy posąg w środku auta, paskudnie wyglądające świecenie świateł, czy koła obracąjace się w sposób przypominający gry na Pegasusa.
- Świat - bardzo szczegółowy i pełen pieknych widoków.
- Lista samochodów - jest dokonała. nawet zdublowane niektóre samochody nie przeszkadzają. Do tego wszystkie są tak pieknie odwzorowane (no może z wyjątkiem wnętrza...), że nawet autami, których w sumie nie lubię przyjemnie jest pojeździć.
- Nawiązania do pierwszych części serii Need For Speed zdecydowanie na plus. Jest ich mnóstwo (w samym świecie, np złamane drzewa - do złóuzenia przypominające te z HP2, ryk silnika przy wyborze samochody, ekran startowy - ten z "wcisnij enter" czy cos takiego, razem z ścięzką dźwiękową z powodzeniem odnalazłby się np. w NFS III).
- Model jazdy - nie jest realistyczny, ale przynajmniej dość cięzki i fajny.
- kariera Wyścigowca i gliniarza - pomysł świetny, szkoda, że wykonano go tragicznie (o czym niżej).
Teraz minusy:
- Ścieżka dźwiękowa - mnóstwo beznadziejnych kawałków, jedynie ten na początku wpada w ucho.
- Filmik - jest dobrze ukryty, bardzo późno go znalazłem i z zawodem stwierdziłem, że jest identyczny jak bodajże pierwszy lub drugi trailer gry.
- Brak deszczu - mokre jezdnie bez deszczu wyglądały trochę dziwne. Co prawda pierwszy patch dodał deszcz, ale to tylko pogarsza sprwę - wygląda paskudnie i jedyne co robi to zasałania wszystko co jest na ekranie lącznie z samochodem gracza. Nawet nie ma kropelek osadzających się na ekranie jak było nawet w MW.
- Dźwieki - samochody po prostu szumią, jedynie dźwięk Porsche jest rozpoznawalny, reszta to po prostu szum, do tego cichszy niż pisk opon. Masakra. Zwłaszcza, że na gameplaych samochody brzmiały fenomenalnie.
- Misje policyjne - są naprawdę idiotyczne - zrobione podobnie do tych w HP2 (jeden z najgorszych NFSów moim zdaniem), tylko, że gorsze. lepiejby było gdyby wzorowali sie na pościgach z HP1 i High Stakes.
- Poziom trudności - powinien być wysoki. I jest wysoki, tylko, że niesamowicie denerwuje mnie to mw jaki sposób go uzyskano. Zamiast np. trudnego modelu jezdy, są oszukujący gracze komputerowi i nieosiągalne czasy w próbach czasowych.
Mimo mnóstwa wad gra dostaje u mnie mocne 4/6. Szkoda tylko, że po tygodniu gra mi się znudziła.
No i przyłączę się trochę do tej wypowiedzi. Deszcz niby jest, ale tylko słychać szum i go nie widać, z dźwiękami też słabo, mogli się lepiej postarać i ta muza jak już mówiłem nie jest za dobra i czasami normalnie se muzyczka jak z mario leci xd U mnie ocena również 4/6, a grać dopiero zacząłem i jeszcze mi się nie nudzi. aa , jeszcze misje, no mogliby coś wiecej dać, ale ja dopiero zacząłem grać więc jeszcze wszystkich nie znam, więc potem się wypowiem ;d
Criterion Games po raz kolejny udowodnił, że potrafi tworzyć ciekawe gry. Po Burnoucie mieliśmy spore oczekiwania i programiści nas nie zawiedli. Gra prezentuje się pięknie i jest powrotem do korzeni.
Plusy:
- piękna grafika - Criterion postarało się i zaserwowało naprawdę piękną grafikę, co w porównaniu z pięknymi krajobrazami robi wrażenie, czasami ma się chęć zatrzymać i pooglądać. Same samochody są wykonane starannie i zadbano o najmniejsze szczegóły. Cieszy fakt stworzenia animacji kierowcy, których brakowało w MW czy Carbonie. Powrócono też do roadsterów, które ostatnio pojawiły się bodajże w Hot Pursuit 2.
- duża liczba pojazdów, w dodatku sposób przechodzenia gry wymaga, byśmy zasiedli za kierownicą co najmniej 20-30 samochodów, co dodatkowo uatrakcyjnia grę, bo każdy samochód zachowuje się i reaguje trochę inaczej. Dodatkowym smaczkiem są krótkie informacje o każdym z pojazdów oraz ryk silnika przy wyborze każdego samochodu.
- wyścigi pełne dynamiki, trzeba mieć oczy dookoła głowy, i nie lada refleks by z niektórych wyścigów wyjść zwycięsko.
- zmienne warunki - wyścigi odbywają się o każdej porze dnia i nocy, a zmiana pory dnia odbywa się płynnie.
- bronie - nareszcie możliwe jest nawiązanie bezpośredniego kontaktu z przeciwnikami, co bardzo uatrakcyjnia grę.
- kamienie milowe - dodatkowe cele wydłużające grę i pozwalające na rywalizację między graczami.
- Autolog - platforma, która pozwala m. in. na bardziej wyrównane wyścigi między graczami z całego świata, użytkownicy są dobierani na podstawie statystyk gry, umożliwia też chat czy wymianę zdjęciami.
- muzyka - jak zwykle na wysokim poziomie, choć zdarzyło się kilka słabszych utworów.
- sterownie - gra jest typowo zręcznościowa i samochodami steruje się łatwo i przyjemnie.
Neutralne:
- mapa - pomimo zróżnicowania terenu, liczyłem na większą mapę i większa liczbą dróg.
- poziom trudności - jest bardzo zróżnicowany, w niektórych wyścigach wystarczy 1-2 razy zagrać by wygrać, ale ale są też takie wyścigi, szczególnie czasówki, w których zdobycie złota jest bardzo trudne, szczególnie w karierze policjanta, gdzie dodatkowo występują karne sekundy. Wolałbym bardziej uśredniony poziom.
Minusy:
- warunki atmosferyczne - zmiana pogody, czy miejsca (mam tu na myśli góry) nie wpływa na sterowanie samochodem - jest to tylko wizualne uatrakcyjnienie wyścigów.
- brak typowej kariery - wspinamy się po szczeblach ściganego i policjanta, jednak brak głębszego celu gry.
- brak tuningu - zmiana koloru nadwozia to stanowczo za mało, po przejściu gry nie ma co robić w singlu.
- gra ma potencjał, jednak twórcy wykorzystali go w jakichś 80%.
Moja ocena to 5+/6, ponieważ mimo braku fabuły gra jest ciekawa, dynamiczna i przechodzi się ją z przyjemnością. Brak tuningu też daje o sobie znać i pewnie ocena byłaby niższa, gdyby nie fakt, że mile wspominam grę w Burnouta, a tam również nie było fabuły i tuningu :)
Gra jest świetna..
grafika - Jest świetna na PS3 w HD jest tak przerąbista, że mowe mi odjęło..te wodospady i góry..lasy i pustynie..ogólnie najlepsze miasto w NFS jak do tej pory...
model jazdy - na początku trudny do opanowania i ten drift przy 300 km/h...najlepszy i najdłuższy drift wykonałem na tej pętli wiecie o co chodzi..Fordem GT500 rozpędzonym do 300 km/h zacząłem driftować w nocy bez świateł przez całą pętle bez draśnięcia do końca..naprawde zarąbiste uczucie :)
muzyka - najlepsza muza jak do tej pory w NFS..takie nutki że szok..bardzo pasują do tych wyścigów.
Szczególnie podoba mi się Pint Shot Riot - Nothing from you (Redanka Remix)
chociaż brak fabuły i tuningu jest zarąbiście
tyle ode mnie...
98 / 100
Ci co na stronie przesiadują znają moją opinię o najnowszym NFS... Podsumować to można krótko i nazwać kilkoma słowami: "Gra dla mało wymagających graczy" :)