Witam,
z racji tej, że wiele osób nie wie do końca jak działa tuning mechaniczny to postaram się go wam przedstawić.
1. Karty
W grze mamy 5 producentów:
-Americana
-Outlaw
-Chidori
-Nextech
-Carbon
Tymi kartami możemy ulepszać chociażby blok, ECU, skrzynię biegów etc.
Jeżeli 3 części (czyli ECU, skrzynię biegów itd.) będziemy mieli ulepszone kartami jednego producenta to dostaniemy bonusy, na przykład:
Mając karty od producenta Americana będziemy mieli lepsze nitro i lepszy skok, Outlaw (moim zdaniem najlepszy)
większa prędkość oraz lepsze nitro.
(tutaj poszczególne bonusy od każdego z producentów):
-Americana: nitro+skok
-Outlaw: prędkość+nitro
-Chidori: przyspieszenie+hamulce
-Nextech: prędkość+hamulce
-Carbon: przyspieszenie+skok
(maksymalny LVL karty to 18)
Każda karta również może posiadać 3 perki (umiejętności), na przykład karta od skrzyni biegów bedzie dawała nam lepsze nitro, lub karta od bloku silnika lepszy skok oraz prędkość maksymalną.
2. Zdobywanie kart
Jest tutaj kilka sposobów:
-Wygrywanie w zawodach
-Kupowanie w sklepie
-Losowanie za pomocą żetonów
Wygrywając zawody możemy kartę wylosować, sprzedać, wysłać do garażu (wtedy możemy daną karte włożyć do innego auta z tej samej klasy, czyli jeżeli wylosowaliśmy jakąś karte jeżdząc autem dragowym możemy tę część wstawić do innego auta dragowego), wymienić na żetony. (Jeżeli karta jest słaba polecam wymienić na żetony, mając 3 żetony możemy wylosować kartę z perkami do poszczególnych części).
Również co jakiś czas zmienia się asortyment w sklepach dlatego warto przeglądać katalog z częściami.
Jeżeli macie jakieś pytania prosze zadawać :)
Specjalnie odpaliłem Paybacka. Wygrałem wyścig terenowym Subaru, kartę wysłałem do garażu. Przesiadłem się do terenowego VW Beetle, pojechałem do sklepu i karty nie ma. A dla Subaru już jest.
Następnym razem upewnij się zanim wprowadzisz w błąd innych.
Czyli według Ciebie mogę zdobyć kartę poziomu 18, wysłać ją do garażu a następnie zamontować w aucie z częściami poziomu 1? NO CHYBA NIE
Nie da się - części zdobywa się niestety dla samochodu, którym tą część się zdobyło. Próbowałem z auta tej samej klasy wbić części i potem przenieść je na słabsze auto, ale się nie da.
Coś ci się pomyliło, bo w Paybacku zrezygnowano właśnie z konfiguracji modelu jazdy przynajmniej u mnie i moich znajomych tego nie ma podobnie jak okrojono konfiguracje podwozia w tym rozstaw kół.
Do poprawki - jeżeli posiadamy TRZY części tego samego producenta otrzymujemy jego bonusy. Nie wszystkie. Mając trzy części jednej firmy i trzy części drugiej otrzymujemy bonusy zarówno jednej, jak i drugiej firmy.
Wydaje mi się też że otrzymałem nawet trzy perki do części, ale nie jestem pewien i nie mogę sprawdzić, bo grałem w Origin Access. Inne osoby mogą potwierdzić lub zaprzeczyć