Radon Odpowiedział(a) w The Crew
10 lata temu ( 15-12-2014 14:01 )
Re: The Crew
Co jak co ale Ubi ma dość pieniędzy żeby zrobić cokolwiek, ale tak naprawdę nikt recenzji nie opłaca, to jest bez sensu... Nie ma co upatrywać tu teorii spiskowych.
Ja osobiście nie jestem jakoś szczególnie zainteresowany The Crew nie zamierzam w nie nawet grać, ale jestem pewien, że ta gra zasługuje na lepszy wynik niż to marne 60/100. Przyczyną takiej oceny nie jest jednak to, że recenzenci chcieli się zemścić za to, że Ubi nie zapłaciło im za dziewiąteczki w recenzjach. Zwróć uwagę jak wcześnie przed premierą pojawiają się na ogół recenzje innych gier - często nawet na tygodnie wcześniej. Redakcje same przyznają się, że żeby jak najszybciej móc opublikować swoją recenzję zamulają nad grą przez jedną dobę, żeby przejść wątek główny i szybko zauroczeni nową produkcją wypychają artykuł zakończony ósemką lub dziewiątką i komentarzem, że "multi zapowiada się dobrze, ale w trakcie pisania nie było z kim grać".
W przypadku The Crew Ubi ogłosiło, że poprosiło recenzentów aby poświęcili więcej czasu na ocenę, tak aby na multi (które jest rdzeniem tej gry) pojawili się jacyś gracze. Pierwsza recenzja pojawiła się jakoś w zeszły weekend, The Crew leżało na półkach już 1 grudnia, więc w sumie recenzenci spędzili nad grą co najmniej tydzień. W takim czasie da się odkryć naprawdę wiele błędów, które mogą w ogóle nie wystąpić w trakcie pojedynczego, powiedzmy 10-godzinnego maratonu na single-playerze. Wtedy wychodzą też na jaw istotnie złe rozwiązania, które przy krótszym obcowaniu z grą nie wydaja się problematyczne, ale przy regularnym ogrywaniu gry przez dłuższy czas mogą człowieka zdenerwować. tydzień to też dość czasu, żeby zorientować, się, że np. fabuła gry, którą się przeszło jest durna.
Jednocześnie wydaje mi się, że tydzień to za mało żeby się wkręcić w rozrywkę i poradzić sobie z tymi irytującymi błędami, które w sumie każda gra posiada i które w ogólnym rozrachunku wcale nie muszą rujnować zabawy.
Chyba właśnie tym żądaniem Ubi strzeliło sobie w kolano, gdyby recenzenci ocenili the Crew tak jak każdą inną grę, na szybko w nocy przed premierą, średnia pewnie nie spadłaby poniżej 80 - trochę naciągane, ale przynajmniej jest porównanie z innymi produkcjami, no i hype też rośnie xd
Natomiast żeby ocena była faktycznie taka, na jaką The Crew zasługuje i jaką wyobrażało sobie Ubi, recenzenci musieliby nad tą produkcja posiedzieć z miesiąc, i jeszcze z tydzień zastanowić się czy chcieliby do niej wrócić. A doskonale wiemy, że to nie realne, nikt nie ma na to czasu.
Tego powyżej pewnie nikomu się nie chce czytać, dodam więc tylko, że grałem w betę (krótko bo krótko, ale jednak xd) i wdaje mi się, że faktycznie The Crew nie może być aż tak złe xd Spodobał mi się model jazdy (a to przecież najważniejsze) i otwarty świat, który jest bardzo rozległy i wydaje się ciekawy.