Re: NFS ProStreet a Windows 8.1
Spróbowałem z crackiem, efekt jest taki, że gra owszem uruchamia się. Ale dostaje zajoba kiedy chcę przejść do głównego menu("Kontynuuj" nie reaguje). Dla testu wywaliłem profil i podczas tworzenie nowego profilu gra była spowolniona do takiego stopnia, że założenie profilu zajęło mi chyba 2 minuty, a nie, nawet nie skończyłem go zakładać. Tło ładuje się na moich oczach, kolejne kliki ładują się także powoli, ale wpisanie nazwy działa normalnie, lecz dalej nic nie działa bo gra znów nie reaguje, bądź jak przed chwilą, wyrzuca. Próbowałem też nie zakładać nowego profilu, zatrzymał mnie komunikat patcha z podziękowaniami.
Zgodność próbowałem na XP z SP3, Viscie, a także Viscie z SP1 i SP2.
Bez patcha zaraz spróbuję, chodź pewnie skończy się na cracku i podobnych problemach.
I fakt, mam Intela(i5 tak?) ale w moim laptopie widzę 2 karty graficzne(HD3000 i GT520M), a w komputerze widzę tylko GTXa 970(tak samo na starszym konfiguracją kompie z i5 2500K i GTX560, tam na Windowsie 7 gra crashowała na początku, później było wszystko dobrze).
Wpadłem na pomysł który może być rozwiązaniem, chodzi mi tu o monitor. W menu mam ponad 3k fpsów(gdzie na wyścigu 30 miałem, na minimalnych) a mimo wszystko gra zamiast zabójczo migać, jest spowolniona(chodź kiedy udawało mi się dostać do menu, grafiki w tle migały standardowo, co zawsze ratowałem Vsyncem), do tego zauważyłem że to animowane tło jest problematyczne przez jego oskryptowanie z menu...zszedłem z tematu. Może monitor jest konfliktowy? To 22 calowy SyncMaster 226bw Samsunga, wpadłem na to gdyż dość niedawno na słabszym sprzęcie(póki nie kupiłem tego) kłócił się z piracką TrackManią United Forever(bez aktualizacji), gra potrafiła zmieniać kolory(np. wjazd do tunelu na krajobrazie Snow najpierw robił obraz czarno-biały, później wracał do normy, wszystko płynnie i "bezbłędnie"). Chodź Nations Forever działała normalnie. Albo monitor, albo sterowniki, tak uważam.
Najpierw zobaczę co z wersją 1.0, później, podłączę go pod mój mniejszy monitor(19 cali 1280x1024)
Edit: 1.0 nic nie zmienia, gra dalej chodzi powoli w prawie 4k fpsów, udało mi się przeklikać do menu, i to czego się spodziewałem, wybierać opcje mogę szybko, prawie dostałem się do dnia wyścigów, lecz nastąpił crash zaraz po załadowaniu pierwszej trasy, dla testu zmniejszyłem trochę osiągi swojej karty(jest od początku lekko podkręcona) ale to też nic nie dało. Mniejszy monitor też. Mnie to ewidentnie wygląda na kartę bądź sterowniki. Zobaczę jeszcze, czy uda mi się gdzieś znaleźć parametr do uruchamiania który wymuszał 60 fps, tak jak kombinowano przy Rivalsie.