Re: Tuneking 2012 - et. 3 - głosowanie! Komentarz Mistrza
Na samym początku swojej opinii chciałbym serdecznie pogratulować wszystkim, którzy zakwalifikowali się do tego etapu - rywalizacja między Wami była naprawdę bardzo zacięta i budziła sporo kontrowersji - ciężko było nam zdecydować się na to, kto ostatecznie przechodzi do następnego etapu. Każdy z pojazdów budził sporo emocji i dostarczył źródła długoterminowym dylematom - toteż ciężko było wybrać, kto stanie przed zadaniem uważanym u mnie za najtrudniejsze: stuningowanie najpiękniejszego i najbardziej legendarnego samochodu świata, jakim jest Porsche 911. Legenda wyścigów z silnikiem umieszczonym po "niewłaściwej stronie" to maszyna, którą niełatwo poddać jakimkolwiek modyfikacjom - do tej pory udawało się to tylko specjalistom, którzy przy tworzeniu nowych generacji 911-tki pracują.
Tym bardziej ogromny podziw dla Was, że w ogóle podjęliście się tego zadania. I mój podziw potęguje fakt, iż niechętnie przyglądam się jakimkolwiek przeróbkom na Porsche - zresztą to dlatego jako zadanie półfinałowe Wam to zleciliśmy. I wbrew pozorom - nie każdy z samochodów budzi we mnie grozę. Ba, zdarzyły się nawet auta, które... przypadły mi do gustu! Dodatkowo doceniam osoby, które zdecydowały się na przygotowanie opisu - bo to nie lada sztuka. Dobrze, przechodzę do ocen tych "wypocin".
Chad_MC
Jak myślisz, jak wyglądała moja reakcja na Twój projekt? Tu się zdziwisz, bo... pozytywna! Gdy tylko zobaczyłem twoje Porsche, od razu moje oczy stanęły dęba. Człowieku, nie spodziewałem się, że komuś uda się zrobić to dobrze. Robota świetna, lecz nie pasuje mi tutaj jeden, maluteńki szczególik - a chodzi tu o ten numerek na szybie. Zaburza mi on całokształt, ale... i tak jest nieźle. Porównując Twój samochód z innymi Porsche 911 na stronie NFSZone.pl dosłownie miażdżysz każdy z dostępnych w Showroom projektów. Projekt czysto kompletny - szkoda, że do poezji wierszem pisanej trochę brakuje.
Skazo
Nie wiem, dlaczego, ale to chyba jeden z najlepszych Twoich pojazdów - wreszcie nie ma tutaj zbędnego burdelu i nawalenia naklejkami. Szkoda tylko, że jest w tym jednocześnie zbyt mało polotu - trochę to nudne i nijakie. Do tego kolor zielony zdecydowanie nie pasuje do Porsche, a same naklejki sponsorów na profilu nie prezentują się zbyt ładnie. I do tego mogłeś pokusić się o zrobienie numeru z naklejek, nie emblematów. Brakuje mu porządnego kopa, czegoś szalonego - ale jednocześnie na tyle dystyngowanego, by nie psuć piękna Porsche.
Gwozdek
Daliśmy Ci duży kredyt zaufania, widząc Twoje bardzo dobre BMW M3. I patrząc na ten projekt - nie wiem, czy nie było to trochę na wyrost... co prawda plus za to, że nie zniszczyłeś GT2, bo ją bardzo łatwo zniszczyć - ale to nie jest dobry projekt. Poświęciłeś mu zbyt mało czasu i pracy. I ja zadowolony z efektu końcowego nie jestem. Wszystko to nałożyłeś jakoś tak na "odwal się"... Zawiodłeś mnie, niestety.
Radon
A już myślałem, że nic nie poprawi mi dość smutnego humoru - ale się myliłem... nie wiem, co powiedzieć na temat Twojego auta. Jest po prostu... po prostu... kurczę, ciężko ubrać to w słowa. Po prostu... WYŚMIENITE! W żadnym innym Porsche nie spotkałem jeszcze takiego kunsztu i wyrafinowania. Tym projektem dosłownie czynisz z pozostałych "chłopców do bicia". Czysta poezja. Prostota formy była kluczem do sukcesu przy tworzeniu 911 - i Ty wykorzystałeś ją doskonale. Jakimi słowami mogę pokrótce to opisać? Raj, Eldorado, Idylla, Eden... Trochę tego jest. Zdziwiłbym się, gdybyś miał wobec Twojego GT2 jakieś zastrzeżenia. Gdy tylko na nie zerkam, od razu tworzą mi się ciary na całym ciele. Aj, lejesz miód na moje serce...
Adamo
Tutaj największy zawód całego konkursu - zapowiadało się na naprawdę świetny samochód, a wyszła... kiszka. I nie chodzi tu o ułożenie sponsorów, które jest niezłe - lecz o do bólu nędzny vinyl oraz OKROPNE obręcze. I nie chodzi tu o ich wzór, lecz o to, jak można je było zniszczyć systemem Autosculpt. Naprawdę, smutno mi, że mogłeś stworzyć coś tak słabego.
Bazyl
Udało Ci się zastosować zupełnie inną koncepcję niż rywalom - stworzyłeś lekki, zgrabny i powabny projekt. Niestety, według mnie jednak trochę z tym przesadziłeś. Naklejkom sponsorów brakuje ogłady i ułożenia, a brzydki numerek niszczy całkiem ciekawe malowidło na bocznej części 911. Dodatkowo z całością lekko gryzą mi się felgi - chyba, że stawiałeś na bardziej rajdówkowy styl, bo to mi owe Porsche przypomina.
Summa Summarum
Ogółem rzecz biorąc: z tematem sobie poradziliście. Jedni lepiej, drudzy gorzej - ale ważne, że się Wam udało. U co poniektórych nie spodziewałem się nawet aż tak wysokiego poziomu - chociaż to w końcu najlepsi z najlepszych... z tego powodu jeszcze raz chciałbym serdecznie pogratulować Wam za zajście tak daleko. To już ścisła czołówka - nie ma co więc smucić się, jeśli odpadniecie.
Bardzo ciężko było spośród tych projektów wybrać najlepszą trójkę - i to ścisła batalia została stoczona nie o zwycięstwo, lecz o najniższy stopień podium. Po długich namysłach zdecydowałem, iż będzie się to prezentować tak:
1.
Radon
2.
Chad_MC
3.
Bazyl